Gezelligheid ontspanning en vriendschap dmv zang van het nederlandstalige en graafselied
Al een aantal jaren werd er binnen Grave gesproken over het oprichten van een smartlappenkoor. Dit koor zou moeten bestaan uit een groep mensen die het leuk zouden vinden om in koorverband levensliedjes te zingen. Tijdens de koninginnedag van 1997 werd door Liesbeth Caron in het Oranje hotel te Grave dit naar voren gebracht en binnen enkele minuten bleek dat er voldoende animo was om een koor op poten te zetten.
Het uitgangspunt was om een koor van dertig leden en enkele muzikanten op te richten en op 18 juni 1997 was het zover. Tijdens de oprichtingsvergadering bleek dat er zoveel animo was dat er gestart werd met veertig leden en drie muzikanten.
Op 17 september werd gestart met de eerste repetities en werd het van begin af aan een gezellige boel en dat is door de jaren heen nog steeds het geval.
Op 29 november was het eerste optreden van het koor en er zouden er in de loop der jaren nog veel volgen.
De open repetitieavonden werden regelmatig door liefhebbers van de smartlap bezocht en tijdens de zomer van 1998 was het op een repetitieavond zo warm binnen dat er spontaan een buitenrepetitie (optreden) werd verzorgd.Dit optreden mondde uit in een gezellig buitenconcert en toevallige voorbijgangers genoten van de zangkunsten van het koor
Elk jaar werden er diverse optredens in zorgcentra verzorgd. Deze optredens worden door de bezoekers zeer op prijs gesteld het is voor de koorleden hartverwarmend om de bewoners mee te zien zingen.
Op 5 juli 1999 werd in de feesttent op de loswal een meezingmiddag voor ouderen gehouden. de hele middag was gevuld met vrolijke, nostalgische en gezellige naderlandse smartlappen en Graafsche liedjes."Dit moeten we elk jaar doen" werd die middag vaak gezegd.
En zo is deze middag de start van het zo succesvolle Graafs Smartlappenfestival.
Het Graafs Smartlappenfestival dat in 2000 zijn eerste editie hield wordt jaarlijks op de eerste zondag in juli gehouden en trekt vele duizenden bezoekers. Op 3 juli 2011 was het festival met 34 koren, meer dan 1400 zangers, zangeressen en muzikanten en ongeveer 10.000 bezoekers wederom het grootste smartlappenfestival voor smartlappenkoren in Nederland.
De jaarlijkse feestavond is ieder jaar een fantastisch feest waar de creativiteit van de leden op de proef wordt gesteld en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest.
In 1999 werd er meegewerkt aan de tweede Graafs Cd waarop door het koor een medley van oude Graafse liedjes wordt gezongen.
omdat de wachtlijst maar niet kleiner werd, werd het leden tal uitgebreid naar vijftig. Dit aantal zou enkele jaren later tot zestig opgehoogd worden omdat de wachtlijst weer te lang was geworden. Nadat onze saxofonist ons was ontvallen stopten na vele jaren op fantastische wijze het koor begeleid te hebben hebben de accordionist en pianist. De muzikale ondersteuning bestaat nu
Frans van de Ven Keyboard, Frans Willems drums en Piet Reijnders uit Veghel accordeon.
Het koor nam diverse malen en met wisselend succes deel aan het schlagerfestival waar het beste carnavalslied wordt gekozen.In 2001 en 2004 was Bekaf winnaar van dit festival, en het was nog lang onrustig in de Graaf.
Diverse optredens bij bevriende koren in Den Bosch, Helmond, Beneden Leeuwen, Cuyk, Mill, Druten, Nijmegen en vele andere plaatsen zijn er in de tijd geweest en het is altijd fijn om mensen met dezelfde hobby te ontmoeten en gezamenlijk te zingen.De reizen van en naar deze optredens zijn iedere keer weer een feestelijke ervaring, waar bij het heengaan ingetogen de kelen warm gezongen wordt het optreden tijdens de terugreis nog eens overgedaan.
Het organiseren van het Graafs Smartlappenfestival wordt door de jaren steeds profesioneler en kon het aantal deelnemende koren o.a. door de verhuizing van de feestent van de Loswal naar het Bastion Bekaf jaarlijks worden uitgebreid.